Országos Kéktúra

Közzétette:

 

 

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK A KÉKTÚRÁZÁSSAL KAPCSOLATBAN

Ebben a fejezetben próbáltam összegyűjteni mindazon kérdésekre adott válaszaimat, amit a honlap fennállásának körülbelül nyolc esztendeje alatt e-mailben, illetve a Vendégkönyv hasábjain Tőletek, Olvasóktól kaptam. Témacsoportok szerint válogattam össze őket, így talán könnyebb lesz a választ megtalálni a kérdéseitekre. Amikor mindent összerendezgettem, észrevettem az „információs hézagokat”, ezeket természetesen a levelekhez hasonló stílusban befoltozgattam! A rengeteg téma közötti eligazodásban segíthet a kérdéscsoportok tematikus elrendezése – a csoportok között a bal oldali fülekkel lehet manőverezni – illetve az a rövid Tartalomjegyzék, ami itt alább lesz látható, és ennek a fejezetnek a témáit sorolja fel.

Talán néhány kérdés és a rájuk adott válasz nagyon egyszerűnek és magától értetődőek tűnhet a gyakorlott turisták szemében, de egy dolgot ők se felejtsenek el: valamennyien voltunk kezdők! Amennyiben a kérdéseitekre nem találtok választ itt, írjatok egy e-mailt! Természetesen arról is kérnék visszajelzést, ha valami nem úgy van, ahogy itt leírtam. Ezt a fejezetet a saját tapasztalataim alapján írom, de ahogy az idő múlik, a dolgok változhatnak, sőt lehet olyan is, hogy valamit rosszul tudok! E-mail címem:

horvabe@freemail.hu

Ezt a postafiókot naponta nézem (ez alól csak a többnapos túrák időszaka jelent kivételt), a levelekre pedig eredendő lustaságomat legyőzve igyekszem egy (1) napon belül mindig válaszolni. Nagyon sokszor fogok hivatkozni az alábbiakban az Országos Kéktúra (OKT) hivatalos kiírására, ez megtalálható az igazolófüzetek elején, illetve ezen a honlapon is A kéktúra kiírása című fejezetben.

A KÉKTÚRA ELKEZDÉSE ELŐTT

Tartalomjegyzék

Megváltozott a Magyar Természetbarát Szövetség neve!

2012 nyarán a Magyar Természetbarát Szövetség megváltoztatta eddig megszokott nevét, ezentúl a hivatalos neve Magyar Természetjáró Szövetség lesz, mivel úgy gondolják, az új név jobban kifejezi a tagságának a természettel kapcsolatos viszonyát. Persze még nagyon sokáig találkozunk majd a régi névvel, hiszen például évekbe is beletelhet, mire a névváltoztatás után kiadott könyvek, igazolófüzetek átveszik a régiek helyét. Szerencsére a név rövidítése (MTSZ) továbbra is változatlan! Sajnos, én is bajban vagyok a névváltoztatás tényével itt a honlapon, mert több százszor említem a szövetséget a régi nevén! Ezért arra kérlek, kedves Olvasóm, légy egy kis türelemmel, mire a sok-sok oldalt végigbogarászom, és a nevet mindenhol kicserélem! Türelmedet előre is köszönöm!

Mi az igazolófüzet és mire kell?

Az Országos Kéktúra jelvénye
Az Országos Kéktúra jelvénye. A képre kattintva az nagyobb méretben is megnyitható.

Az Országos Kéktúra egy úgynevezett jelvényszerző túramozgalom, tehát a teljesítéséért díjat, jelen esetben egy szép jelvényt lehet kapni (lásd a szöveg mellett jobb oldalon). Természetesen szinte senki sem csak a jelvényért járja végig a jelen pillanatban több mint 1128 kilométeres távot, de nagyon sokan úgy vagyunk vele, ha már egyszer végigjártuk, akkor szeretnénk megkapni érte a díjazást is! A jelvényt kiadó szervezetnek, a Magyar Természetjáró Szövetségnek viszont igazolnunk kell azt, hogy az útvonalat teljesítettük. Erre az igazolásra szolgál az „Országos Kéktúra útvonalvázlat és igazolófüzet” című A5-ös formátumú füzetecske – a továbbiakban már csak igazolófüzetnek fogom nevezni – amiben össze kell gyűjtenünk az Országos Kéktúra útvonalán található pecsétek lenyomatait (a címlapját lejjebb szkrollozva láthatjátok).

Az igazolófüzetet természetesen vinnünk kell magunkkal minden olyan túrára, amit a kéktúra útvonalon teszünk meg, és a bejárásunk során folyamatosan gyűjtenünk kell bele a bélyegzéseket. A pecsételés mikéntje a következő fejezetben részletesen ismertetésre kerül, elöljáróban csak annyit jegyeznék meg, hogy valamennyi – szám szerint 148 – pecsételő pont bélyegző lenyomatait össze kell gyűjtenünk, hogy a Magyar Természetjáró Szövetség szóba álljon velünk és az alaposan megszolgált jelvényt megkaphassuk tőlük. Általában évekig tart, mire valaki végigjárja az útvonalat, és a túrák során bizony a szívünkhöz nő az igazolófüzet, nem szívesen válnánk meg tőle, ezért is fontos, hogy a füzetet a teljesítés hivatalos igazolása után visszakapjuk a jelvénnyel együtt! Jelen pillanatban (2013. január) 5013-nál tart a teljesítések száma, tehát a mozgalom fennállása alatt ennyi sorszámozott jelvényt adott ki a teljesítőknek a szövetség.

A kéktúra igazolófüzet régi kiadásának címlapja A kéktúra igazolófüzet új kiadásának címlapja (2007 júliusától)
Az Országos Kéktúra igazoló füzet régi- és újfajta kiadásának címlapja

Ez a szám egyáltalán nem azt jelenti, hogy ennyien teljesítették a mozgalmat, hiszen elég sokan többször is végigjárták már az útvonalat, és amennyiben minden teljesítéskor új füzetet kezdtek és tele is pecsételték őket az Országos Kéktúra bejárása folyamán, akkor minden teljesítésük után jár nekik az újabb jelvény! Személy szerint nekem is két jelvényem van már, az egyiknek 4097 a sorszáma, ezt 2006 szeptemberében kaptam, a másodiknak pedig 4751, ezt pedig öt évvel később, 2011 szeptemberében vettem át a Magyar Természetjáró Szövetségben. A harmadik teljesítésem most van folyamatban, de én nem vagyok valami kirívó eset ezzel, hiszen van olyan ismerősöm, aki már ötször teljesítette az Országos Kéktúrát, és minden alkalommal megkapta a jelvényt! Ráadásul ezt a nyilvántartást csak azóta vezeti a Magyar Természetjáró Szövetség a teljesítésekről, amióta átvette a mozgalmat a Budapesti Lokomotív Sportklubtól 1961-ben, és akkor 1-ről indította a számlálást, előtte a vasutasoknak egy másik másik nyilvántartásuk volt a teljesítőkről, amit az MTSZ nem folytatott.

Persze úgy is végigjárhatjuk az útvonalat, hogy nem pecsételünk, de akkor nem is kapunk jelvényt a teljesítés végén! Vannak olyan ismerőseim is, akik számára nem fontos ez a kis elismerés, de ők vannak abszolút kisebbségben. Tehát mielőtt nekilátsz a teljesítésnek, kedves Olvasóm, Te is gondolkodjál el azon, megéri-e Neked a pecsétek megkeresése, a bélyegzés és úgy általában a papírmunka a már korábban is mutatott jelvényt, és dönts a belátásod szerint! Természetesen a későbbiekben a pecsételésről szóló fejezetet csak akkor kell elolvasnod, ha úgy döntesz, jelvényt fogsz kérni a teljesítés végén!

 

Hol lehet az igazolófüzetet beszerezni?

A füzet a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) kiadványa, ő maga terjeszti, a szövetség legújabb központi irodájában (1075 Budapest, Károly körút 11. VII. emelet) vásárolható meg félfogadási időben (gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy hétköznap munkaidőben). A pontos információk az ügyfélfogadásról itt találhatóak:
http://termeszetbarat.hu/kapcsolat_-_elerhetosegek

 

Figyelem!
Tehát a Magyar Természetjáró Szövetség központja 2013 áprilisában ismét elköltözött, reméljük most már végleges helyet talált magának a Károly körúti irodaházban! Emiatt most már nem érdemes keresni őket sem a több évtizedig használt Bajcsy-Zsilinszky úti címen (a pecsételő füzetekben még ez van feltüntetve), sem pedig a Thököly úti irodaházban, ahol körülbelül két évig működtek! Én már jártam a legújabb irodában, az épület földszintjén be kell jelentkezni a recepciós pultnál, ahol a látogató nevét regisztrálják és ezután leolvasó kártyát adnak, amivel be tud lépni a folyosó végén a lift előterébe. A VII. emeleten, a szövetség irodájába csengetés után lehet bejutni, amikor belülről oldják a mágneszárat.

Ugyanígy beszerezhető az igazolófüzet a megyei természetbarát szövetségek irodáiban is. Ezek címéről, nyitva tartásáról itt találhattok részletes információt:
http://termeszetbarat.hu/tagszervezetek

Az Országos Kéktúra igazolófüzete több más kiadvánnyal együtt utánvéttel is megrendelhető az MTSZ központjából, erről bővebben a következő oldalon olvashatsz: http://termeszetbarat.hu/kiadvanyok

Néhány nagyobb térképbolt is árusítja az MTSZ megbízásából az igazolófüzetet, általában kapható a Cartographia kiadó Földgömb és Térképboltjában, a Bajcsy-Zsilinszky út 37. szám alatt, néhány háznyira az MTSZ már megszűnt központjától. A bolt a Metró3 Arany János utcai megállójától néhány perces sétára található, a Nyugati pályaudvar irányába. A 2009-es kiadású igazolófüzet ára 1200 Ft a könyvesboltban és az MTSZ irodájában, az MTSZ tagok ennek a feléért vásárolhatják meg. Ez dizájnban jelentősen eltér a korábbi változatoktól, fentebb már mindkét fajta füzet képét megmutattam.

 

Milyen térképet érdemes a kéktúrához megvásárolni?

Nekünk nagyon jó szolgálatot tett a már több kiadást is megért, a Cartographia gondozásában megjelenő turistakalauz sorozatban az Országos Kéktúrát bemutató kétrészes kiadvány. A korábbi kiadások nyugat-keleti bejárási irányban ismertették az útvonalat az Írott-kőtől Hűvösvölgyig, illetve Hűvösvölgytől Hollóházáig. A könyvek tájegységi bontásban mutatták be a kéktúra útját, az 1:40.000-es felbontású térképeiken a teljes útvonal jól követhető volt, útvonalleírásaik pontosak, részletesek voltak. Külön figyelmet érdemelt a könyvek azon része, ahol a műemlékek, látnivalók bemutatásával foglalkoztak. Az adott szakaszok leírásait mi már a túráink előtt alaposan végigbogarásztuk, így terveztük meg, milyen látnivalókért állunk meg, vagy térünk majd le a kéktúra jelzett útjáról. Egyetlen hibájuk az volt, hogy térképek csak a kéktúra útjának közvetlen – alig néhány kilométeres – környezetét mutatták, ezért az útvonalról történő letéréseknél szükség lehetett az adott tájegység turistatérképére is.

Aztán 2010 tavaszán-nyarán ezek a kötetek szépen lassan eltűntek a könyvesboltokból, elfogytak a raktári készletek, az újabb kiadás pedig egyre csak késett. Végül 2012 júliusában jelent meg ismét a kétrészes turistakalauz első része, ami az eddigi szokástól eltérően kelet-nyugati bejárási iránnyal ismertette a Hollóháza és Nagymaros közötti szakaszt. Az ebben a kötetben szereplő térképek léptéke változó, általában 1:40.000 a méretarány, a Cserehát és a Cserhát térképtáblái azonban 1:60.000 méretarányúak. Mindezek ellenére elmondható, hogy a térképek információtartalma jelentősen növekedett, a szöveges leírások is megújultak. Az azonban itt is tény, hogy a térképszelvények csak a kéktúra útvonalának pár kilométeres környezetét mutatják! A Cartographia 2013 tavaszára ígéri a második kötet, a Visegrádtól Írott-kőig terjedő szakasz turistakalauzának megjelenését.

A következőkben megmutatom a régi kiadások címlapját, alattuk pedig az új kiadás egyelőre egyetlen kötetének címlapja szerepel. Nyomatékosan felhívom mindenki figyelmét, hogy most már ne vegye meg a régi köteteket, bármilyen kedvezménnyel is ajánlják egyes könyvesboltok az esetlegesen még elfekvő készleteiket, mert térképeik, leírásaik elavultak, az útvonal a kiadásuk óta már számos helyen megváltozott! Inkább várjuk meg a dunántúli szakasz könyvének megjelenését is, minthogy megveszünk előtte pár héttel egy már értéktelen kötetet!

Az Országos Kéktúra Turistaatlasz és útikönyv első kötete Az Országos Kéktúra Turistaatlasz és útikönyv második kötete
Az Országos Kéktúra Turistaatlasz és útikönyv régi kiadású első és második részének címlapja. Már senki ne vegye meg őket!

Az Országos Kéktúra Turistaatlasz és útikönyv új kiadásának első kötete
Az Országos Kéktúra Turistaatlasz és útikönyv új kiadású első kötetének címlapja. Ezt keressük a könyvesboltokban! Amint megjelenik a második kötet, annak a képét is feltöltöm majd!

Vissza a tartalomjegyzékre

Hol lehet beszerezni a Rockenbauer Pál készítette kéktúrás filmeket?

Az Országos Kéktúra útvonaláról készített „Másfélmillió lépés Magyarországon”, valamint az „És még egymillió lépés” filmsorozatokat – ezt a Dél-dunántúli Kéktúra bejárásán készítette Rockenbauer Pál – általában megvásárolhatjuk a Mokép Budapest, Honvéd u. 5-7. alatti boltjában illetve a Mokép web shopjában is, de alkalmanként a nagyobb könnyáruházakban is hozzájuthatunk a filmekhez.

Sajnos, a már több mint harminc éves filmsorozat minősége nem a legjobb, hiszen már a felvételekor sem a kamera minősége volt az elsődleges szempont, hanem a hordozható volta, hogy túra közben, menet közben is használhassák azt. Nem tett jót a filmeknek a hosszú raktározás sem, tehát ne számítsunk DVD-minőségre a filmek lejátszásakor! A filmsorozat nyújtotta élmény azonban örök: a tájak és az emberek bemutatása egy mára már letűnt korszak dokumentarista feltárása az utókor számára.

Másfélmillió lépés Magyarországon című DVD első része Másfélmillió lépés Magyarországon című DVD második része Másfélmillió lépés Magyarországon című DVD harmadik része
A Másfélmillió lépés Magyarországon című DVD-k borítói. A képekre kattintva letölthetőek a „vastag” DVD tokokra való borítók!

A „Másfélmillió lépés Magyarországon”, vagyis az 1979-es Országos Kéktúra bejáráson készült filmsorozat 14 része régebben megtekinthető volt a Magyar Televízió video tárában is – de ezeket törölték onnan 2012 nyarán. Később valaki a filmeket feltöltötte a YouTube-ra, onnan viszont szerzői jogokkal történő visszaélés miatt a törölték azokat.

 

Szükséges-e turista egyesületi tagnak lenni a kéktúra teljesítéséhez?

Egyértelműen NEM! Az Országos Kéktúrát, vagy bármilyen más túramozgalmat bárki teljesítheti, korra, nemre, állampolgárságra való tekintet nélkül, és ugyanígy a díjazásra (a jelvényre) is jogosult. Az egyesületi tagságnak egy előnye van: kicsit olcsóbban jutsz hozzá az igazoló füzethez és ekkor ingyen adják a kéktúra jelvényt, amúgy pedig ki kell fizetni az önköltségi árát (néhány száz forint).

Az Országos Kéktúrának létezik három úgynevezett szakaszjelvénye. Ezeket akkor kaphatja meg a kéktúrázó, ha az Országos Kéktúra három, pontosan meghatározott szakaszát teljesíti. Ezekről bővebben itt olvashatsz: Az Országos kéktúra jelvényei. Sajnos, a Dorogtól Nógrádig nevű túramozgalom szervezője, a szegedi székhelyű Csongrád Megyei Természetbarát Szövetség ragaszkodik a turista egyesületi, és az ezzel járó MTSZ tagsághoz a teljesítés igazolása és a jelvény kiadása tekintetében!

 

Utoljára módosítva: 2013. április 30. (készült: 2012. február 5.)

 

Forrás: ww.kektura.click.hu/OKT/11_hu_general_info.htm

 

Hozzászólás